[...] naukowcy dowiedli, że jedną z przyczyn nadwagi u młodzieży może być tłumiona agresja. Zespół prof. Williama H. Muellera z Uniwersytetu Stanu Teksas przeprowadził 3-letnie badania w grupie 160 młodych osób w wieku od 14 do 17 lat. Na początku i w czasie trwania badań naukowcy mierzyli ich wagę. W czasie badań oceniali też poziom odczuwanej [...]
[...] na zbudowanie masy mięśniową. Dodatkowo odpowiednia dawka białka w odpowiednim momencie pomoże w utracie tłuszczu, aby uzyskać najlepiej wyglądające ciało. Najnowsze badania wykazują że nie istnieje potrzeba „robienia masy” i „redukowania”, jeśli odpowiednio trenujesz, jesz i się suplementujesz. Ten artykuł przedstawi osiem porad używania [...]
[...] po spożyciu hydrolizatu. Hydrolizat białka serwatkowego cechuje wysoka zawartość niezbędnych aminokwasów rozgałęzionych BCAA, ok. 20 g w 100 g produktu. Jak wskazują badania naukowe Optipep™ oprócz natychmiastowej wchłanialności (już w 10 min po spożyciu pojawiają się aminokwasy w krwiobiegu) wzmaga odpowiedź insulinową organizmu, co może [...]
Wklejam to poniewaz na wyszukiwarce niczego takigo nie znalazłem CIEKAWOSTKI TRENINGOWE -------------------------------------------------------------------------------- Ludzkie ciało ma ponad 600 mięsni, które zawierają ponad 6 mld włókień mięśniowych. Każde włókno jest tak silne, że może podtrzymać ciężar przewyższający je wagą 1000 razy [...]
Natura pilnie strzeże swoich tajemnic. I wiele z nich wciąż opiera się naukowcom. Przez lata próbowano np. zrozumieć, dlaczego witaminy w pigułkach działają słabiej niż te z owoców i warzyw. Tylko przypadek sprawił, że odkryto, jakie znaczenie dla witaminy A ma cynk. W latach 70. XX wieku amerykański uczony dr Smith stwierdził: cynk uruchamia [...]
[...] jeść grzybów (uczulenie) , nienawidzę tłustego mięsa , nie stac mnie na drogie pożywienie Stan zdrowia: jestem zdrowa (tak mi się wydaje) miałam niedawno (2-3 miesiące temu) badania krwi (byłam u lekarza z moją otyłością i problemem wypadania włosów) i wyszło że mam cholesterol prawie przekraczający granice , norma to poniżej 200 a ja miałam 198 [...]
[...] to chętnie poruszam się rowerkiem. Mimo tak duzej ilosci ruchu nie mogę skutecznie stracić tłuszczu. Mam podstawową wiedzę na temat diety. Robiłem ostatnio morfologię - OK, badania na cukier oraz na krzywą cukrową - tez ok, naprowadziłeś mnie na ukrytą niedoczynnosc tarczycy - mam termin na czerwiec u endokrynologa. Przemawia za tym fakt, ze [...]
Witamina A plus Zelazo = testosteron (to bedzie skrot jednego art i rozwiniecie podanego w nim badania - calosc w linkach na dole) paradoks polega na tym, ze przez zalew informacji osobom cwiczacym trudno jest doszukac sie czegos wartosciowego. typowe zalecenia dla cwiczacych silowo to - bardzo malo tluszczu i duzo bialka. Zapomina sie za to o [...]
[...] z tych badań głównymi źródłem tłuszczu w dietach wysokotłuszczowych (ubogich w węglowodany) były tanie, rafinowane oleje roślinne bogate w kwasy tłuszczowe omega-6 . No cóż, badania były prowadzone w latach 70-80-tych – wtedy margaryna, olej sojowy i kukurydziany były postrzegane, jako zdrowsze alternatywy dla masła, jaj i oleju kokosowego. [...]
[...] glikogenu mięśniowego było o 45% mniejsze, gdy węglowodany były podane 2 godziny po wysiłku zamiast tuż po wysiłku . Stwierdzenie nie pozostaje, więc zupełnie bez wsparcia w badaniach. Należy mieć jednak na uwadze, że we wspomnianym badaniu pomiary stężenia glikogenu mięśniowego zostały przeprowadzone 8 godzin od zakończenia wysiłku. Jednocześnie [...]
Przeprowadzone dotychczas badania wskazywały, że w przypadku młodych osób dorosłych podaż 20-25 g białka wysokiej jakości w posiłku po treningu siłowym pozwala na optymalne zwiększenie syntezy białek mięśniowych (ang. muscle protein synthesis, MPS) (1, 2). W ramach tego wpisu odniosę się do badania, którego wyniki sugerują, że w celu stymulowania [...]
[...] Jako że wrażliwość insuliny jest najwyższa po treningu, to jest odpowiedni czas na przyjęcie węglowodanów, aby powiększyć przyrost masy mięśniowej. Wcześniej w oparciu o badania dostępne w tamtym czasie, rekomendowałem 2g/kg masy ciała. Przez kolejne lata, po przedstawieniu kolejnych wyników badań i omówieniu ich z moimi kolegami, doszedłem [...]
[...] wykryto, że ekdysteron posiada szersze spektrum działania anabolicznego na mięśnie szkieletowe, niż anabolik sterydowy metandrostenolon. Podobnie, według magazynu FLEX badania rosyjskie wykazały, że ekdysteron może przynosić efekty porównywalne ze sterydami anabolicznymi z tym że bez skutków ubocznych. W prowadzonym później badaniu [...]
[...] ciała, bazuje na adenozyno trójfosforanie(ATP) i fosforanie kreatyny (CP) jako źródłach energii. Poziom fosforanu kreatyny często opada podczas okresów niedoboru snu. Liczne badania wykazują, że suplementacja monohydratem kreatyny poprawia możliwości Umysłowe i wyniki testów IQ. Brytyjscy badacze odkryli, że stosowanie kreatyny może pomóc ludziom [...]
[...] robią to węglowodany. Ostatnio jednak wielu producentów suplementów wypromowało nowy preparat będący połączeniem kreatyny, dekstrozy i kwasu alfa-liponowego. Ostatnie badania wykazały, że 50g białka i 50g dekstrozy daje wzrost poziomu insuliny porównywalny z 90g dekstrozy. Jedzenie białka z kreatyną i węglowodanami nie tylko dostarcza [...]
Witam serdecznie wszystkich czytelników. Przeglądając strony internetowe natknąłem się na bardzo ciekawy artykuł. Myślę, że pomoże on sporej części osób oraz rozwieje wątpliwości u początkujących oraz zaawansowanych z delikatnymi brakami :) UWAGA!! Artykuł nie jest napisany prze zemnie tylko przez Mateusza Pietrzaka. Ja go tutaj tylko [...]
[...] co daje Evodiaminie wyróżniająca siłę do zwiększania produkcji ciepła i jednoczesnej jej utraty, ostatecznie prowadząc do wykorzystywania tłuszczu jako energii. Najnowsze badania potwierdzają, że rzeczywiście Evodiamina powoduje u ssaków utratę wagi. Dodatkowo, Evodiamina zwiększa wydzielanie katecholaminy z nadnerczy, ostatecznie prowadząc do [...]
[...] beta-sitosterol-3-O-glikozyd, kwas kawowy, kwas hydroksybenzoesowy, diterpeny (witeksylakton = vitexilactone, 6ß,7ß-diacetoxy-13-hydroxy-labda-8, 14-diene, rotundifuran; badania nad diterpenami: Ursula Dold, Institute of Pharmacy, University of Basel, Szwajcaria). Surowiec Niepokalanek występuje w Południowej Europie i w zachodniej Azji. W [...]
[...] Obecnie prowadzi się wiele badań zarówno nad zdrowotnymi zaletami produktów sojowych, jak i możliwością ich wykorzystania na szerszą skalę jako zamienników mięsa. Niektóre badania wskazują, że soja może być jednym z wielu czynników zmniejszających ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe i miażdżycę. Stwierdzono, że może być pomocna w [...]